CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (2024)

Informatie

Ervaringen (binnenkort)

Voor en na foto's (binnenkort)

Home /

Behandelingen /

CO2 laser

Wat is de CO2 laser?

Ablatief versus fractioneel

Voor wie

Voor- en nadelen

De behandeling

Nazorg en herstel

Resultaat

Hoe lang resultaat

Risico's en complicaties

Aandachtspunten

Kosten

Verzekering

Alternatieven

Bronnen en studies

Feitjes

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (1)

1-2 weken hersteltijd

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (2)

Plaatselijke verdoving

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (3)

Gemiddelde prijs: €600

Wat is een CO2 laser?

Een kooldioxide laser (CO2 laser) vernieuwd de huid door middel van gerichte laser lichtstralen. Het was de eerste laser die ontworpen werd voor huidverjonging en is sinds de jaren 1980 populair voor de verjonging van de verouderende en beschadigde huid.

Dus hoe werkt een CO2 laser? De elektriciteit loopt door een gas-gevulde buis om licht te produceren dat in korte, geconcentreerde stralen wordt uitgezonden, die zich op water molecules richten en huidcellen verdampen. De laser verwijdert oppervlaktecellen van de epidermis huidlaag, die daardoor plaats voor verse, nieuwe huid zullen maken. Tegelijkertijd dringt het door in de diepere lederhuid laag om de collageen productie te stimuleren, die de huid na verloop van tijd strakker en voller maakt. Deze aangerichte ‘schade’ door de laser geeft de huid een trigger om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken, waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Je kunt dit vergelijken met de natuurlijke wondgenezing.

De CO2 laser werkt tegen rimpels, acne littekens, operatieve littekens en verbetert de textuur van de huid. De CO2 laser behandelingen kunnen dus fijne lijnen en rimpels verzachten; verkleuring (zoals zonschade en leeftijdsvlekken) en littekens verminderen; zwangerschapsstriemen en ongelijke huidtextuur op het gezicht, de hals, en de borst verminderen. Ook verfijnt de CO2 laser de poriën en vermindert het de pigmentvlekken op de huid.

Er zijn vaak twee verschillende CO2 laser mogelijkheden, één die zich richt op het gedeeltelijk verwijderen en vernieuwen van de oppervlakkige huidlaag, en één die agressiever doordringt tot in de diepere huidlagen.

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (4)

Er zijn twee soorten CO2-lasers: volledig ablatief en gefractioneerd. Het belangrijkste verschil tussen beiden is hoeveel huid ze verwijderen (ofwel “ableren”).

Volledig ablatieve CO2 lasers ableren het te behandelen gebied volledig, zoals hun naam al aangeeft. Zij strippen alle oppervlakkige huid weg die met de laserstraal wordt geraakt en verwarmen de diepere huidlaag om een helende reactie teweeg te brengen die nieuwe collageen en elastine productie stimuleert.

De behandelingen kunnen intens zijn, waarbij bovendien meestal algehele anesthesie nodig is en de hersteltijd minimaal twee weken zal zijn. Deze lasers kunnen – door de sterkte – echter meer pigmentatie problemen veroorzaken, waardoor ze alleen worden aanbevolen voor lichte of blanke huidtinten.

Fractionele CO2 lasers daarentegen geven een gedeeltelijke lichtbundel af die slechts een fractie van de huid aanpakt, in een korrelig patroon. Artsen kunnen het percentage van het behandelde gebied en de diepte van de behandeling aanpassen aan je huidproblemen. Met slechts een deel van de huid verwijderd, zijn de behandelingen aanzienlijk minder agressief dan die met een volledig ablatieve laser. Fractionele behandelingen zijn het beste voor huidverbetering op oppervlakte level. De meeste mensen hebben echter wel een reeks behandelingen nodig voor het beste resultaat.

Hoewel CO2 lasers veel huidproblemen kunnen verhelpen, is deze behandeling niet geschikt voor iedereen.

Voor volledig ablatieve behandelingen (zie de vorige alinea) heeft de ideale kandidaat een blanke tot lichte huidskleur en met name een gerimpelde, door de zon beschadigde of met littekens bedekte huid. De intensiteit van de behandeling is het meestal niet waard voor fijne lijntjes of lichte verkleuringen. Voor cliënten met een donkere huid is de behandeling minder effectief, omdat het hyperpigmentatie kan veroorzaken. Er wordt dan ook geadviseerd om bij een donkere huid een chemische peeling in te zetten of een andere intensieve behandeling zoals microdermabrasie.

Fractionele CO2 laser behandelingen zijn toegankelijker en kunnen zelfs mogelijk zijn voor middeldiepe tot diepe huidtinten. Fractionele behandelingen kunnen worden toegepast bij milde tot matige tekenen van veroudering en beschadiging, waaronder fijne lijntjes, ruwe huidtextuur en hyperpigmentatie. Artsen kunnen de intensiteit verhogen of verlagen naargelang de behoefte, om op een veilige manier een breed spectrum van huidtypes en -tinten te behandelen.

Voordelen

  • CO2 lasers, die in 1964 werden uitgevonden, hebben een lange gebruikshistorie en veel bewijs voor hun doeltreffendheid en veiligheid, vooral op lichte huidtinten.
  • Artsen kunnen CO2 laser behandelingen aanpassen aan uw huidtype en huidproblemen. Er zijn verschillende CO2 lasers op de markt, en uw arts zal u adviseren welk apparaat, welk percentage van de huid, welke diepte van de behandeling en hoeveel sessies voor je geschikt zijn.
  • Hoewel het voornamelijk voor verouderde en beschadigde huid is, pakt laser resurfacing een breed spectrum van problemen aan. Zolang de behandeling veilig kan worden uitgevoerd, zullen de meeste mensen gladdere, duidelijkere, helderdere huid zien zodra zij zijn genezen.

Nadelen

  • CO2 lasers, zoals de meeste lasers, kunnen riskant zijn voor mensen met een middeldiepe tot diepe huidskleur omdat de lichtstraal pigment en pigment producerende cellen kan raken. Een milde behandeling kan mogelijk zijn, maar raadpleeg een arts die ervaring heeft met de behandeling van olijf-, bruine en diepe huid om complicaties zoals hyperpigmentatie te voorkomen.
  • Deze lasers kunnen intens zijn. Op hun meest agressieve manier (volledig ablatief, waarbij alle huid van het behandelde gebied wordt verwijderd), kunnen behandelingen algehele anesthesie vereisen om de pijn te verzachten en weken van hersteltijd terwijl je geneest.
  • Hoewel er enige verstrakking en versteviging kan worden waargenomen, zullen laserbehandelingen niet veel doen aan erge verslapping van de huid. Als verslapping of losse huid je primaire zorg is, ben je beter af met het nastreven van een chirurgische facelift of halslift, die beide daadwerkelijk overtollige huid verwijderen.

CO2 laser resurfacing is een poliklinische procedure. De behandeling duurt 30 minuten tot twee uur, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de agressiviteit van de behandeling.

Voor een behandeling met een fractionele CO2 laser is geen narcose nodig. Je huid wordt met behulp van een verdovingscrème verdoofd. Een behandeling met de ablatieve CO2 laser wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Hiervoor krijg je een klein prikje met verdovingsvloeistof in het te behandelen gebied.

Na het reinigen van de huid worden de ogen beschermd met een speciale laserbril. Zodra je (eventueel) verdoofd bent, begint je arts het laserapparaat over het te behandelen gebied te bewegen terwijl het zijn krachtige lichtbundel uitzendt. De straal is meestal een vierkant, dus de laser behandelaar beweegt het apparaat voorzichtig sectie per sectie, waarbij elk vierkant in een raster achtig patroon wordt geplaatst totdat het hele gebied is behandeld.

De CO2-laser behandeling kan als pijnlijk worden ervaren. Tijdens het schuiven van de laserkop is er een een hard tikje tegen de huid en een warm branderig gevoel waarneembaar. Sommige plekjes zoals rondom de ogen en de bovenlip zijn wat gevoeliger tijdens de behandeling.

Nadat je arts de laserstraal op het volledige behandelingsgebied heeft aangebracht, zal de arts je huid bedekken met een verkoelende gel/ zalf.

De hersteltijd na de behandeling kan enkele dagen duren voor fractionele laserbehandelingen en meer dan twee weken voor volledig ablatieve behandelingen.

Tijdens die hersteltijd zal je huid gezwollen zijn, rood zijn en korstjes of velletjes ontwikkelen. Je zult eerst merken dat je huid rauw is, wat jeukend en pijnlijk kan aanvoelen. Je kunt ook wat kleine bloedingen hebben, vooral na een meer ablatieve behandeling.

De branderigheid na de behandeling duurt meestal enkele uren, maximaal 24 uur. Pijnstillers kunnen hierbij wat verlichting bieden, maar sommige pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals aspirine, kunnen het risico op bloedingen na de ingreep juist verhogen. Praat daarom met je arts over alle medicijnen of supplementen die je neemt, zodat hij je kan adviseren of je ze moet blijven nemen terwijl je geneest.

Volg de precieze instructies van je arts om het behandelde gebied voorzichtig te reinigen en te hydrateren. Hij zal je specifieke huidverzorging instructies meegeven. Het is namelijk belangrijk om je huid tijdens het genezingsproces te beschermen en vochtig te houden – eerst met dikke crèmes en later met lichtere crèmes en serums – om een gezonde celvernieuwing te stimuleren en littekenvorming te voorkomen.

Na de eerste genezingsfase kan je huid nog enkele weken roze blijven. Je kunt make-up aanbrengen om de roodheid te camoufleren, maar vaak pas nadat de celvernieuwing plaats heeft gevonden. Als je het huis uitgaat, moet je vooral oppassen voor blootstelling aan de zon. Je nieuwe huid zal erg gevoelig zijn, dus een zonnebrand met een SPF van minstens 30 is écht een must.

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (5)

Hoe snel je resultaat zult zien, hangt af van de intensiteit van je behandeling en hoe lang het duurt voordat je huid genezen is. Je zult pas echt resultaten zien nadat je huid volledig is genezen en eventuele aanhoudende roodheid is verdwenen, wat enkele weken kan zijn voor gefractioneerde behandelingen en een paar maanden voor volledig ablatieve behandelingen.

Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is daarom pas goed en duidelijk zichtbaar na de herstelperiode. De herstelperiode voor het gezicht gaat wat sneller dan voor de hals en decolleté, die herstellen over het algemeen wat langzamer. De huid gaat na de behandeling eerst vervellen, omdat het de dode huidcellen afstoot. Vervolgens, na de herstel periode, blijft de aanmaak van collageen doorgaan. Na ongeveer drie maanden is het definitieve resultaat zichtbaar!

Je resultaten kunnen jaren aanhouden, maar hun levensduur hangt af van de intensiteit van je behandeling en hoe goed je daarna zelf voor je huid zorgt. Om steeds terugkerende schade te voorkomen, moet je zorgen voor een goed hydraterende huidverzorging die boordevol antioxidanten zit en je huid goed tegen de zon beschermt. Ook zullen regelmatige schoonheidsbehandelingen de duur van het resultaat verlengen.

Volledig ablatieve CO2 laser behandelingen brengen het hoogste risico en de ernstigste bijwerkingen met zich mee, gezien het feit dat ze in feite de volledige oppervlaktehuid verwijderen. Brandwonden en littekens kunnen het gevolg zijn van een te agressieve of slecht uitgevoerde behandeling.

Het genezingsproces kan ook intens zijn, met weken van zwelling, korstjes, bloeden, vervellen en roodheid. Je zult de instructies van je arts voor reiniging en vochtinbrenging nauwkeurig moeten opvolgen om infectie te voorkomen.

Dezelfde risico’s en bijwerkingen komen voor bij fractionele CO2 laser behandelingen, maar in mindere mate. Desondanks lopen mensen met een gemiddelde tot diepe huidskleur nog steeds een aanzienlijk risico op verbranding en littekenvorming, vanwege de manier waarop de laserstralen pigment aanpakken. Nogmaals, doe precies wat je arts je aanbeveelt om een gezonde genezing te garanderen en infectie te voorkomen.

Een CO2-laserbehandeling is dus een intensieve, maar – wel een veilige behandeling. De meest voorkomende risico’s van CO2 laserbehandelingen zijn:

  • Een tijdelijke overmatige bruine verkleuring van de huid. Dit gebeurt vooral wanneer het behandelde gebied voor of na de behandeling toch is blootgesteld aan de zon.
  • Hoe meer melanine in je huid, hoe groter het risico op pigmentatieproblemen na de behandeling.
  • Roodheid van de huid. Dit verdwijnt na een paar weken tot enkele maanden vanzelf.
  • Het ontstaan van puistjes en rode vlekjes in de eerste weken na de behandeling.
  • Zeer zelden ontstaan, na de (middel)zware behandeling met de CO2-laser, bleke gebieden in de behandelde huid. Deze verdwijnen niet altijd.

Vermijd hiernaast CO2 lasers als je last hebt van actieve acne. De behandeling is gebaseerd op gecontroleerde beschadiging van de huid, dus het verder beschadigen van de reeds ontstoken huid (en mogelijk het verspreiden van bacteriën) zal niet gunstig zijn voor je acne. Onderga deze behandeling bovendien niet als je Accutane (of isotretinoïne) gebruikt (tegen acne), aangezien dat het helende vermogen van de huid aantast.

Als laatste: als je in het verleden een koortslip hebt gehad, vertel dit dan aan je arts zodat hij/zij je een antiviraal geneesmiddel kan voorschrijven voordat je de laserbehandeling ondergaat, om een nieuwe koortslip te voorkomen.

Voordat je jezelf laat behandelen is het uiteraard belangrijk om een behandelend arts te zoeken die ervaring heeft met een laser behandeling. Lees je van tevoren goed in met behulp van informatie en verschillende reviews. Kijk ook of de arts BIG-geregistreerd is en isaangesloten bij een gerenommeerde beroepsvereniging, en let goed op prijzen die te mooi zijn om waard te zijn.

Gemiddelde kosten CO2 laser behandeling:

€600

Prijzen van een CO2 laser behandeling variëren tussen:

€400 – €900

De kosten van deze behandeling liggen gemiddeld tussen de €400,- en €900,-. De prijs die je betaalt, hangt af van de keus van de procedure (ablatief of fractioneel), het te behandelen gebied (halve gelaat, hele gelaat, of slechts delen van het gezicht), de locatie van de praktijk en eventuele bijkomende kosten. De definitieve prijs wordt vastgesteld tijdens een eerste consult. Vraag tijdens het consult ook altijd naar eventuele bijkomende kosten en controleer je zorgverzekering of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Laser behandelingen worden beschouwd als een cosmetische procedure, dus het wordt niet gedekt door de meeste verzekeringsmaatschappijen. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt als het wordt gedaan om (acne) littekens te behandelen of om precancereuze gezwellen te verwijderen. Soms heb je daar wel een aanvullende verzekering voor nodig, dus controleer dit altijd van tevoren bij jouw eigen zorgverzekering.

Als het op laserbehandeling aankomt, worden CO2 lasers beschouwd als de zwaargewichten van de oude school. Sinds hun eerste wijdverspreide gebruik in de jaren ’80 zijn er verschillende nieuwere laser technologieën ontwikkeld. Deze nieuwere lasers zijn meestal gefractioneerd, met minder risico’s en een gemakkelijker herstel.

Voor huidverjonging kunt je verder kijken dan lasers om veel voorkomende problemen (rimpels, hyperpigmentatie, littekens, enz.) te verbeteren. Andere behandelingen die helpen beschadigde oppervlakte cellen te verwijderen, de huid gladder te maken en de collageenproductie te stimuleren zijn sculptra, chemische peelings, microneedling, een plexr behandeling en microdermabrasie.

Een gekwalificeerde dermatoloog of behandelend arts kan je altijd het beste vertellen wat de mogelijkheden zijn voor jouw wensen.

Henry D. Sandel, IV, MD, Stephen W. Perkins, MD, CO2 Laser Resurfacing: Still A Good Treatment, Aesthetic Surgery Journal, Volume 28, Issue 4, July 2008, Pages 456–462, https://doi.org/10.1016/j.asj.2008.05.001

Omi, T., & Numano, K. (2014). The Role of the CO2 Laser and Fractional CO2 Laser in Dermatology. Laser therapy, 23(1), 49–60. https://doi.org/10.5978/islsm.14-RE-01

Preissig, J., Hamilton, K., & Markus, R. (2012). Current Laser Resurfacing Technologies: A Review that Delves Beneath the Surface. Seminars in plastic surgery, 26(3), 109–116. https://doi.org/10.1055/s-0032-1329413

Rohrich, R. J., Gyimesi, I. M., Clark, P., & Burns, A. J. (1997). CO2 laser safety considerations in facial skin resurfacing. Plastic and reconstructive surgery, 100(5), 1285–1290. https://doi.org/10.1097/00006534-199710000-00034

CO2 laser voor en na foto's

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (6)CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (7)

Stay in touch

Ontvang updates en Cosmediate nieuws

Andere behandelingen voor je

Decolleté, Gezicht, Nek

Moedervlek verwijderen

Baby Botox

HydraFacial

Tanden bleken

Liquid facelift

Sculptra

Hamsterwangen

Chemische peeling

Lipofilling

Borstlift

CoolSculpting

Halslift

Lip fillers

Permanente make-up

Marionetlijnen

Profhilo

Oorcorrectie

Kaaklijn fillers

Ooglidcorrectie

Tattoo laseren

IPL laser

Dermapen

Fronsrimpel

TCA peeling

Kraaienpootjes

Plexr

Traangoot filler

Voorhoofdslift

Kin fillers

Face Slimming

Wenkbrauwlift met botox

Facelift

Microneedling

Mommy makeover

Juvéderm

Vampire Facial

Neuscorrectie

Neuscorrectie revisie

HIFU Behandeling

Botox

Fillers

CO2 laser behandeling: Lees hier wat je moet weten - Cosmediate (2024)

References

Top Articles
The Witcher 3 next-gen patch 4.01: one step forward, one step back
Biggest Changes in the Next-Gen Update - The Witcher 3 Guide - IGN
Where are the Best Boxing Gyms in the UK? - JD Sports
Craigslist Houses For Rent In Denver Colorado
Shoe Game Lit Svg
Avonlea Havanese
Www Craigslist Louisville
Urinevlekken verwijderen: De meest effectieve methoden - Puurlv
Xm Tennis Channel
Caresha Please Discount Code
Robert Malone é o inventor da vacina mRNA e está certo sobre vacinação de crianças #boato
8 Ways to Make a Friend Feel Special on Valentine's Day
David Turner Evangelist Net Worth
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
What Happened To Maxwell Laughlin
Busty Bruce Lee
Sand Castle Parents Guide
Nwi Arrests Lake County
Parent Resources - Padua Franciscan High School
2020 Military Pay Charts – Officer & Enlisted Pay Scales (3.1% Raise)
Accuweather Mold Count
Quadcitiesdaily
Forest Biome
Hobby Stores Near Me Now
Military life insurance and survivor benefits | USAGov
Betaalbaar naar The Big Apple: 9 x tips voor New York City
Times Narcos Lied To You About What Really Happened - Grunge
Ihs Hockey Systems
Albertville Memorial Funeral Home Obituaries
Korg Forums :: View topic
Google Flights To Orlando
Greyson Alexander Thorn
Calvin Coolidge: Life in Brief | Miller Center
Noaa Marine Forecast Florida By Zone
Eero Optimize For Conferencing And Gaming
Bratislava | Location, Map, History, Culture, & Facts
Blackstone Launchpad Ucf
Asian Grocery Williamsburg Va
Thanksgiving Point Luminaria Promo Code
Tryst Houston Tx
Lucifer Morningstar Wiki
2024-09-13 | Iveda Solutions, Inc. Announces Reverse Stock Split to be Effective September 17, 2024; Publicly Traded Warrant Adjustment | NDAQ:IVDA | Press Release
Senior Houses For Sale Near Me
Patricia And Aaron Toro
5103 Liberty Ave, North Bergen, NJ 07047 - MLS 240018284 - Coldwell Banker
Sc Pick 3 Past 30 Days Midday
The Plug Las Vegas Dispensary
15:30 Est
Optimal Perks Rs3
How To Connect To Rutgers Wifi
Ocean County Mugshots
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5821

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.